Hjärtstartare

2014-10-12-17.09.39

www.hjartstartare-defibrillator.se

Ammer byförening har skaffat en hjärtstartare till Ammerågården. Eftersom ambulans och sjukvårdspersonal inte alltid har möjlighet att snabbt komma till platsen är det viktigt för föreningen att medlemmar, gäster och andra som kan drabbas av hjärtstopp har möjlighet att få den vård som behövs. När det kommer till hjärtstopp ökar risken för dödlig utgång med 10 procent för varje minut som går då ingen hjärt- lungräddande aktivitet eller en hjärtstartare används.

Vad som händer vid ett plötsligt hjärtstopp är att det blir ett elektriskt kaos i hjärtat. Det gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen som det ska, vilket framförallt är viktigt för hjärnan som behöver tillgång till syresatt blod. När den inte får det kan en människa dö.

Genom att utföra hjärt- lungräddning försöker man för hand pumpa runt blodet i kroppen, men det är bara en hjärtstartare som kan få stopp på det elektriska kaoset. När det elektriska kaoset har stoppats och hjärtat har ”återställts”, kan blodet pumpas vidare som vanligt igen.

Därför är det viktigt att vi har en hjärtstartare på plats.

Du hittar hjärtstartaren vid entrén på Ammerågården i ett uppvärmt skåp.

Ring alltid 112 om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Uppge adressen:

Fastighetsbeteckning:

Ammerågården

Österdöviken 1:29

Belägenhetsadress: Ammer 340

Postadress: 840 70 HAMMARSTRAND